Ce inseamna sa fii snob?

Snobismul este o atitudine prin care o persoană sau un grup de persoane caută să pară deasupra celorlalți. Dorind să arate că aparțin unei elite, snobii, în loc să se poarte natural, încearcă să imite purtările și limbajul unei categorii de oameni care li se pare lor superioară. Simultan snobii îi disprețuiesc pe inșii care nu fac parte din categoriile socotite superioare, inși care, prin urmare, li se par lor inferiori
Această forma de mimetism social, definită inițial de către William Makepeace Thackeray, a fost analizată de sociologi ca americanul Thorstein Veblen sau germanul Norbert Elias. Cuvântul snob a intrat în jimbajul curent în 1848, când a apărut vestita carte satirică Cartea snobilor a lui Thackeray, de fapt un compendiu al articolelor sale din revista satirică Punch, echivalentul anglofon al Moftului Român la care colabora Ion Luca Caragiale.

Etimologia

Cuvântul snob este de origine britanică, dar etimologia sa este controversată. Marele Oxford English Dictionary scrie că snab, cu a, apare într-un document scoțian din 1781, însemnând atunci « ucenic cizmar » Dar nu se știe cum, de la snab, câteodată scris snob, s-a ajuns la semnificația pe care a căpătat-o cuvântul snob în Marea Britanie cincizeci de ani mai târziu, mai ales că în această insulă și perioadă, nici-un ucenic cizmar nu a ajuns șef de stat. Explicația cea mai frecventă, dar care nu este unanim acceptată, se referă la un jargon « miștocar » al studenților de la « Eton College » și de la universitatea din Cambridge, pe atunci în majoritate aristocrați, prin care aceștia desemnau un coleg de origine burgheză, care se dă mare și încearcă să pară și el aristocrat. Cuvântul snobs era atunci opus cuvântului nobs, desemnând pe copiii din « nobility » (nobilime), snob provenind nu din snab ci din latina sine nobilitate (ne-nobil).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu